Sfanta Ecaterina, principesa lui Hristos

Sfanta Ecaterina, principesa lui Hristos

Daca ai fost in Egipt si nu ai vizitat Manastirea "Sfanta Ecaterina", atunci sa stii ca vei muri sarac sufleteste. Manastirea "Sfanta Ecaterina" se afla la poalele Muntelui Horeb, unde, potrivit scrierilor Vechiului Testament, Moise a primit Tablele Legii. Locul, considerat a saptea minune a Egiptului, este cunoscut si respectat deopotriva de catre crestini, musulmani, dar si de evrei.

 
Fondata in secolul al VI-lea, se considera ca este cea mai veche manastire crestina ce isi pastreaza forma initiala, adapostind numeroase colectii de manuscrise timpurii crestine si icoane. La toate acestea se adauga peisajul montan deosebit, greu accesibil, cu numeroase situri arheologice si religioase.
 
Fiica a unui principe pe nume Consta, din cetatea Alexandriei a Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Frumoasa peste masura, dar si la fel de inteleapta, cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor, faimos pentru cruzimea sa. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism. Atat "lictorii", cum erau numiti, cat si sotia imparatului au primit cununa martiriului pentru Hristos. Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte. În secolul al IX-lea, cinci sute de ani mai tarziu, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins. Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv si aici, (minune!), au dat peste moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.
 
O adevarata minune cereasca!
 
Intr-un superb decor montan, inconjurat pe toate laturile de un zid masiv de la 8 la 35 m inaltime, dar si de gradini si chiparosi, tasneste parca din crapaturile stancilor, impresionand pe orice vizitator, ca o adevarata minune cereasca, Manastirea Sfintei Ecaterina. Dintotdeauna a fost, este si va fi pretuita ca un loc sfant, unde se inalta evlavioase rugaciuni atat de catre crestini, cat si de catre musulmani si evrei. Principala biserica a manastirii este cea a Schimbarii la Fata a Domnului, construita, concomitent cu zidurile de aparare, din granit de catre arhitectul bizantin Stephanos. Structura bisericii, acoperisul si usile de la intrare, sculptate in cedru, dateaza de la anul 527. De jur imprejurul bisericii se afla chiliile, locuintele monahilor, in cladiri din piatra cu doua si chiar trei niveluri. Turnul clopotnita, construit in 1871, pe o temelie veche din secolul al VI-lea, are noua clopote daruite de imparatul Alexandru al II-lea al Rusiei. La vestul bisericii se afla o moschee ridicata pe vremea cuceririi arabilor, la 641, dar a fost modificata, precum si un minaret in partea opusa clopotnitei.
 
Cea mai veche biblioteca a crestinilor
 
Biblioteca de la Manastirea Sfintei Ecaterina este cea mai veche din lumea crestina si adaposteste cea mai mare colectie de codice timpurii si manuscrise din lume, fiind depasita numeric doar de Biblioteca Vaticanului. Colectia sa cuprinde mai mult de 3.000 de manuscrise si peste 5.000 de carti religioase din epoca de inceput a crestinismului. Tot aici se afla o valoroasa colectie de circa 2.000 de icoane infatisand pe Mantuitorul Iisus Hristos, Sfanta Fecioara Maria si Sfintii Parinti, expuse intr-o galerie speciala. Acestea reprezinta aproape fiecare scoala a iconografiei bizantine de la al VI-lea pana la al XVIII-lea secol.
 
Osuarul de langa gradina
 
Dupa ce parasesti manastirea, ti se infatiseaza gradina manastirii, unde vietuitorii lucreaza in liniste si rugaciune. Pamantul a fost adus din alta parte, iar calugarii au construit bazine folosite la irigarea plantelor. In gradina, pe langa legumele trebuincioase traiului de zi cu zi, se afla pomi fructiferi, inclusiv maslini, caisi si pruni. Langa gradina se afla osuarul sau cimitirul. Ca peste tot in lumea monahala, cand calugarii mor, mai intai sunt inmormantati in cimitir, apoi, dupa descompunerea trupului, la sapte ani, sunt dezgropati si osemintele sunt depuse intr-o cripta, aflata sub Capela Sfantului Trifon. Osemintele staretilor care sunt arhierei sunt pastrate in niste nise speciale. Impactul este unul deosebit, amintind tuturor ca toti suntem datori cu o moarte. În afara de aceasta, rezolva problema spatiului limitat, aici fiind un sol neprielnic, plin de roci.
 
Sikket Sayidna Musa
 
Sikket Sayidna Musa, asa se traduce din araba Calea lui Moise. Urcusul catre varful Muntelui Sinai poate dura circa trei ore. Peisajul de aici, de o rara frumusete, iti taie respiratia si te cucereste din prima secunda, umplandu-ti sufletul de bucurie si liniste. Locurile abrupte si salbaticia muntelui te fac totusi sa fii foarte atent, chiar daca mintea se ridica la cele de sus. Este o calatorie reala prin tinuturile fermecatoare ale crestinismului si, totodata, una imaginara in trecut… Ne apropiem de locul unde Moise a primit cele Zece Porunci de la Dumnezeu, unde Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Pelerinii care au mai trecut pe aici vorbesc despre cei "3.000 de pasi de pocainta".
 
Este drumul care reconstituie pasii pe care Moise i-a facut cu mii de ani in urma. Multi merg sus pentru a urmari apusul soarelui, o imagine cu totul inedita si unica pe mapamond. Spiritual, ascensiunea pe Sinai poate fi considerata ca o noua nastere prin curatirea privirii si a sufletului. Daca Moise a primit Legile aici, pe aceste locuri sacre, a fi prezent in acest loc este ca si cum ai face un legamant. Ca si cum te afli la o cotitura in viata. Desigur, in viata unui om ce vrea sa schimbe ceva in traiul sau si sa primeasca in mod tainic legile Domnului! Aici exista si o capela, unde multi raman peste noapte. Beduinii arabi ofera pelerinilor, normal, contra cost, paturi si ceai fierbinte.
 
Manastirea "Sfanta Ecaterina" este o manastire vie, care, in maretia ei spirituala, se constituie intr-o chemare permanenta la mantuire, pentru numerosii credinciosi care vin aici de pe intregul mapamond… În anumite date de peste an, la sarbatorile cele mai insemnate, la manastire coboara si pustnicii ce vietuiesc prin pesterile si crapaturile Muntelui Sinai ca sa se spovedeasca si sa primeasca Trupul si Sangele Domnului, unindu-se astfel cu cerul!
 
Locul unde pelerinii primesc inele
 
Mana pe care Sfanta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui sau, Iisus Hristos, se pastreaza intacta si astazi, la mai bine de 1.700 de ani. Dupa ce a fost martirizata timp de trei secole, nimeni nu a stiut unde se afla trupul sfintei. Printr-o vedenie, moastele au fost descoperite, iar manastirea care exista in acel loc, inchinata Sfintei Fecioare Maria, a devenit Manastirea Sfintei Ecaterina. Fiecare pelerin care ajunge la moastele Sfintei Ecaterina primeste in dar un inel cu monograma ei, in cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a daruit Sfintei Ecaterina.
 
Vasile Arcanu
 
Sursa: ziarullumina.ro