Sfanta Ecaterina ii vede pe Arhanghelul Mihail si pe Mantuitorul

Sfanta Ecaterina ii vede pe Arhanghelul Mihail si pe Mantuitorul

Tot din viata Sfintei Ecaterina aflam ca venind la Alexandria nelegiuitul imparat Maxentiu si poruncind tuturor sa ii urmeze lui in aducerea necuratelor jertfe idolilor, Ecaterina i-a iesit inainte si, dupa ce plecandu-i-se i-a dat cinstea cuvenita, i-a aratat cu indrazneala toate erorile idolatriei. Imparatul, vazand ca nu poate face fata nici pe departe marii stiinte, intelepciuni si elocinte a Ecaterinei, a convocat mai mult de 100 dintre cei mai intelepti filozofi si retori ai vremii spre a intra cu ea in disputa filosofica si logica in problemele credintei, a o birui si a o face astfel de rusine.

 
Dar inainte de inceperea dezbaterii, la Ecaterina a venit Arhanghelul Mihail si a incurajat-o. Astfel, prin harul lui Hristos si prin intelepciunea care ii fusese daruita de catre Intelepciunea cea de sus, Ecaterina nu numai ca a reputat victoria in dezbateri asupra celor peste 100 de filosofi de elita, ci i-a si convins pe acestia sa imbratiseze credinta cea adevarata a lui Hristos. Nebun de furie, imparatul a poruncit ca toti acei filosofi sa fie arsi de vii, ca sa nu mai raspandeasca credinta crestina prin locurile de unde erau ei. Prin rugaciunile Sfintei Ecaterina ei au primit prin focul cel mucenicesc Sfantul Botez si darul Sfantului Duh. 
 
Pe Sfanta Ecaterina, dupa ce a incercat zadarnic - atat prin vorbe mieroase cat si prin amenintari - sa o determine sa se lepede de credinta ei, imparatul a supus-o la chinuri infricosatoare dupa care a aruncat-o in inchisoare, poruncind sa nu i se dea de baut si de mancare. Dar milostivul Dumnezeu ii purta de grija si ii trimitea zilnic hrana, printr-o porumbita. Mai mult, Insusi Iisus Hristos a venit la ea pentru a o imbarbata. 
 
In temnita fiind, Sfanta Ecaterina a adus la credinta pe multi care veneau sa o viziteze; l-a convertit la Hristos si pe comandantul garzii imperiale, Porfirie, impreuna cu doua sute de soldati, precum si pe imparateasa Augusta, sotia lui Maxentiu. Ei cu totii au luat pentru aceasta sangeroasa mucenicie de la tiranul imparat. 
 
Acesta, nemairabdand puterea credintei ei, a hotarat ca Ecaterina sa fie trasa pe o roata cu cuie, asa incat sa-i rupa in bucati trupul,  pentru ca sa fie chinurile ei cat mai aprige si cat mai dureroase; dar un inger a venit si a sfaramat roata si bucati din ea au sarit catre paganii care erau de fata atunci, omorandu-i. 
 
Vazand aceasta, imparatul Maxentiu a hotarat ca Sfintei Mucenite sa i se taie capul.
 
Dupa ce a ingenunchiat, Sfanta Ecaterina si-a inaltat mainile si s-a rugat pentru ea si pentru intreaga lume. Apoi si-a plecat capul si a fost decapitata. Si din grumazul Sfintei, in loc de sange, a curs lapte spre dovada curatiei si a vietii ei fecioresti.