Sfanta Ecaterina o vede pe Maica Domnului si dobandeste inel de la Hristos

Sfanta Ecaterina o vede pe Maica Domnului si dobandeste inel de la Hristos

 

Sfanta Mucenita Ecaterina s-a bucurat de o educatie desavarsita, astfel ca la numai 18 ani stapanea literatura latina si greaca, filozofia, retorica, astronomia, medicina, matematica si alte stiinte.  Se distingea, in afara intelepciunii si a virtutii, si printr-o frumusete fizica fara seaman. De aceea, tineri importanti o cereau in casatorie, dar ea, in ciuda insistentelor alor ei, spunea ca nu vrea sa se casatoreasca.
 
Pentru a scapa de aceste presiuni, Sfanta Ecaterina a zis catre parintii ei ca se va casatori numai daca ii vor gasi un tanar care sa fie cel putin asemenea ei, cu patru daruri: "bun cu neamul, cu bogatia, cu frumusetea si cu intelepciunea”.  In felul acesta nu au gasit pe nimeni si parintii ei erau tot nemangaiati.
 
Mama sa, care era crestina intr-ascuns, o duce la "un parinte duhovnicesc, om sfant si placut lui Dumnezeu, care vietuia intr-un loc ascuns afara din cetate.” Acesta, vazandu-i calitatile, buna randuiala, cuviinta si masura se gandeste sa o "vaneze” pentru a-I fi mireasa Domnului, Imparatul cel ceresc si-i spune: “Eu stiu un tanar minunat, care fara asemanare te intrece pe tine in toate darurile care ai zis ca le ai; pentru ca frumusetea Lui intrece stralucirea soarelui iar intelepciunea Lui indrepteaza toate fapturile si pe cele gandite. Apoi, vistieria bogatiei Lui se imparte in toata lumea si niciodata nu se imputineaza, ci cat este impartita, tot mai mult se inmulteste; iar neamul Lui cel bun este negrait, neajuns si nestiut” si ca inca multe daruri are tanarul acela pe care nu-i este cu putinta a le spune.
 
Auzind acestea, Ecaterina ”s-a tulburat cu inima si s-a schimbat la fata”, rugandu-l pe batran sa o ajute sa-L vada pe tanarul Acela; ea primeste de la batran calea catre Domnul, o frumoasa icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, care devine, de fapt, Calea Domnului catre inima ei.
 
Dupa staruitoare rugaciuni de toata noaptea in fata acestei sfinte icoane, Ecaterina adoarme de osteneala si are o vedenie cu Maica Domnului cu Pruncul, precum erau in icoana; oricat s-a straduit Ecaterina sa-I vada fata, nu a reusit, deoarece Pruncul Iisus isi intorcea fata de la ea, fiind nebotezata. Mahnindu-se foarte, Ecaterina s-a dus in zori la batran, i-a spus vedenia si l-a rugat sa o povatuiasca ce sa faca pentru a fi placuta lui Hristos. Atunci batranul i-a spus cu de-amanuntul toate tainele credintei crestinesti iar ea, fiind foarte invatata si inteleapta, indata le-a priceput si a crezut din toata inima in Hristos;apoi a primit si Sf. Botez.
 
Seara, iarasi s-a rugat Ecaterina cu multa ravna catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu pana a adormit. Si iarasi a vazut pe Maica Domnului cu Pruncul in brate, Care, de data aceasta, cauta asupra Ecaterinei cu multa milostivire si blandete. La intrebarea Maicii Sale daca Ii place fecioara aceasta, Ecaterina, Pruncul Iisus a raspuns: "Foarte placuta imi este, pentru ca acum este prealuminata si slavita, pe cand mai inainte era rusinata si ocarata. Acum este mai bogata si mai inteleapta, pe cand mai inainte era saraca si nepriceputa; acum o iu­besc pe dansa, pe cand mai inainte o compatimeam; si atat de mult o iubesc, incat voiesc sa Mi-o logodesc mireasa".

Desteptandu-se Ecaterina, a gasit pe mana dreapta inelul de logodna duhovniceasca pe care Hristos i-l daduse in vis. Acest inel i-a ramas pe deget si exista si astazi; toti cei care au bucuria sa se inchine la moastele ei din Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai primesc un inel, simbol ca si-au inchinat viata lui Hristos si au pastrat legamantul intre ei si Dumnezeu.